Kerana Mulut Badan Binasa..

Assalamualaikum & Hai sume..


"Kerana mulut badan binasa" . Aku sure kerat jari lar korang sume mesti penah dengar this sentence. 


Pagi2 aku selalu lar dengar hot.fm . Segmen pepagi yang ngan Fafau, Wak AG & FBI. Tajuk dorang pepagi arini ialah  tajuk filem yang paling memberi kesan di ati n dialog yang korang igt & hafal smpai bebile. Klaka dowh dengar pepagi lagi dah ade segale jadah dialog dari pendengar2 tegar hot.fm ni. Tapi aku bukan nak cite pasal tajuk die, tapi mengenai panggilan hangit yang dorang kenakan kt sorg minah ni..


Dipendekkan cite yang aku pham lar kn, spttnye dorg nak kenekan si polan ni. X silap aku bos die kot. Tapi bos die lagi bijak bile die plak cadangkan nak kenekan due org staff die ni. X sure staff die or die mia collegue. Si FBI ni pon bersungguh2 lar tanye pasal si polan ni. Die ni ok ke x, ape perangai buruk die.


Hah, ape lagi, yang 2 org minah ni pon cite lar, dengan selamba badaknya. " Die ni suke membebel lar, pastuh klu pasal duet hah, die bley berdebat pasal 2'" Hah! kan dh kantoi! Baek mia tengah cite, si FBI pon tanye lar klu si polan 2 dgr yg korg berdua tengah cite psal die ni die x marah ke. Minah sorg pon ckp smbil ketawa " X tau lar nk cakap ape".


FBI pon ckp lar "Ok skank ni si polan ni ade kt cni" Membe die pon meyampuk " Eh, die xde". FBI sambung lagi. Sebenarnya die ade kt sini. Die tengah dengar apa yg korg tengah ckp. Haish, kan dh kantoi. Minah dorg 2 gelak2, dlam hati mst x sangka gila yg dorg plak yg terkena. "Eh biar betol ni, sape yang nak kenakan sape ni" Si polan ni pon cakap " Amboi2. " Haha! Aku mau lar dh ketawa besaq, nak kata kat org pon pada2 lar beb. Kan dah kantoi. Satu Malaysia dh tau!


Ekceli, benda ni mengingatkan aku kt tajuk aku ni. Aku pon dikelilingi oleh manusia2 yg depan cakap baek, belakang bukan maen. Nak kata apa, kawan2 aku jugak. Tapi aku ni ada satu style plg menjengkelkan, membe baek aku sendiri yang gtau aku. bila org laen tgh cita keburukan org laen, aku ni jenis yg mls nk amik pusing. Kira org ckp aku ni mcm xde perasaan lar. Orang cite kat telinga kanan aku, pas2 jap je terus keluar ikut saluran telinga kiri. HUHU!


Bukan nak cakap apa, kita semua ada perangai buruk kita masing2. It's ok klu kita rasa marah or tak puas  hati ngan org sekeliling kita. Tapi bagi aku x perlu lah kita nk luahkan, mengumpat x kena gaya sampai bawak cerita yg bukan2 pasal dia. Mengata 2 dah kira dosa 2. Pahala x berapa nk banyak, dosa dah bertimbun2. Manusia ni macam2 ragam, nak x nak kena lar menghadap manusia2 pelik lagi mengjengkelkan.


So, sifat aku ni pon simple je. As long as aku x kacau org, x yah lar nk crk pasal. Tapi klu kau nk crk pasal ngan aku gak, lantak kau lar. Asal kau x tabur fitnah kt aku dah lar. Biarlah org buat jahat kat kita, as long kita x pnh buat jahat kt org and aku belaja x yah lar nak susah2 nak balas balik perbuatan detuh. Tuhan kan ada, Dia je yang berhak balas utk kita.


Aku ni pon bukanlah baek sgt pon. Ade gak x suka kt sesape, besa lar kn. Tapi selalunya aku cita kat adik2 aku. Senang cite ngn depa ni. Bukan kenai pon sape yg aku x suka. HAHA! Sekejap je lar perasaan 2, pas2 lame2 ilang lar. Malas nak amik port sgt. Alah, bukan mati pon klu xde org cam2 kt sekeliling aku.


So, the moral of the story, mulut ni janganlah sewenang2nya nak cita keburukan org laen. Takut, one day kantoi ke. X ke dr sendiri yang malu. Klu x suka, bley. normal lar 2. Cita kat bestie2 terdekat dah lar. Jangan lar sesekali bawak mulut, dr seorg yg tau ni sampai satu dunia tau. Dia buat taik kat kau sorg, kau wat taik kat dia sampai sume orang tau taik dia ade kat kau. Hah! tanggunglah ape yg kau buat 2!


p/s: klu rs mulut 2 jenis xde insurans, baek tinggal je mulut 2 dalam umah. cite pon x byk!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

Cik L0lla berkata...

hahahaha yg ni aku p0n dengaq td!!wat malu ja weh!!kala0 aku terus x p keja nak c0ver malu...muahahaha

yaya berkata...

HAHA! cool kan weh. tau xpa. aku dh bajet, dia nk letak tepon. at last2 gelak2 dl. sbb dh kantoi kn.
klu aku, x mai keja sminggu lar den. HUHU!

shaerin berkata...

hehe , betol2 . selagi tak kaco kita , kita diam je . tapi kalau dok tabur fitnah , mmg minta kaki .

tapi sakit lain mcm bila kawan baik sndr yg menabur ~

anyway , betol . setiap org ade baik buruk . so , pandai2 lah :)

p/s : comel blog ni

yaya berkata...

idup ni mcm roda kn. arini kite wat kt org, next time org laen plak wat kt kite. saba ek dear. i'allah, Allah tu Maha Adil. tengs babe! n awk comel gak!

Catat Ulasan