Kerja kita amanah kita. Buatlah dengan ikhlas!

Assalamualaikum & Hai,

Sebenarnya, aku nak cite sket pengalaman aku pegi GH atau nama bertauliahnya Hospital Besar Pulau Pinang semalam.

Aku pegi sana ngan membe aku 2 orang ni, melawat anak sedara dia sakit demam panas. Dalam pukul 12.45 tghari kitorg keluar g sane. Aku sebenarnya puasa semalam. Sebelum keluar g sana, ok lagi. Badan still bley tahan.

Sampai je kat spital 2, kami pon terus menuju ke wad kanak2. Siyes shit! Masuk ja wad 2 aku nampak sume kanak2. Yelah, nama pon dah wad kanak2 kan. Sebak gila tiba2 ati aku. Aku nampak byk baby yg kecik2 yg cumel2 kt atas katil. Sedey sggh! Ok fine. Aku still bley control perasaan aku.

Then kami pon terus lar ke katil anak sedara membe aku ni. Name dia Kimi, besar lebey kurang adik aku si Rafaie 2 lar. Kesian gila aku tgk die! Tibe2 aku teringat camane lar if Rafaie yang dok terlantar dok kat atas katil ni. Sbb aku memang sayang gila adik aku yang kecik 2! 


oi Rafaie! akak sayang hang okeh! 


Badan Kimi terketar2, panas kat dalam tapi dia rasa sejok kat dalam. So, die mintak fan. Ujung tapak kaki sejok gile! Siyes aku sedey gile tgk muke die! Muke pucat, sayu je ati ni tgk dia. Depan dia ada banyak baby2, budak2 kecik. Sumenye mak dorg ade sblh. Tetibe dalam ati terdetik “Aku tak bersedia lagi nak jd seorg ibu. Tgk kanak2 ni pon ati dah jadi rapuh” Tibe2 lagi teringat kat mak kt kantin sekolah. Alahai, mak aku jg 5 org kami adik beradik. Kuat gile mak aku! Mmg aku respek jiwa raga lar!

Tapi aku ni ada symptom x bley masuk GH, nanti aku mst fenin2 sbb bau ubat dia, mmg lar haram kuat nak mati! At last, aku pening gila, perut aku dah x sedap. Salah satu sebab mgkn sbb aku posa kot. Aku dok mncangkung smbil menenangkn fikiran. Takut satgi kes laen plak, aku pengsan n membe aku plak mai tgk aku! Tak ke haru! Membe aku dah notice keadaan aku, so kami pon decide blah awai lar.

Sebenarnya Kimi dah dok kt GH dah 2 ari. Tapi, tgk dia memang x sembuh2. Then bapak membe aku ni, kira atok Kimi ni pon sampai situ jgk. Before ni bapak dia x lar kesah sgt, tapi bila die sndr tgk keadaan cucu die, die sndr decide nak admit g spital laen which is spital Pantai. Kire semalam jgk Kimi tukaq spital. And guess what, die dah menunjukkan perubahan positif! Aku lar org pertama yg dgq cita membe aku ni gumbira! Seperti dalam ati ada taman!


Sebenarnya, yang paling membuat ati aku terbakaq is bila spital GH ni memang lar cam musibat bt keja! HAH! Kan aku dah mencarut! Membe aku ni pon bukak lar cite. Die cakap, mase kt GH doc 2 x kasik lgsg antibiotic. Camne nak baek if antibiotic x kasik lgsg! Die just kasik ubt demam n mskkn air dalam badan Kimi! Weh doc! Klu stakat nak kasik ubat demam, beik die g klinik besa ja. Tmbah sket 29 engget siap dapat antibiotic wif full package! Then doc 2 konon2 wat x-tray n said die kena sakit kat buah pinggang! Before nk wat x-tray 2 dh siap pesan “Kami xkn tanggung apa2 ye.” Mak Kimi pon jwb lar “Doc x mau tggung, biar saya yang tanggung” .Tetibe aku teringat cita2 omputeh, korea, japan yang doc 2 sebaek habis wat yg terbaek even saket dorg cume demam biase! Sebab dorg sedar tnggungjawab yg dorang galas as a human yang diberi keje semulia ni!

Doc yang kat spital Pantai ni pon ckp lar, die igt I ni bkn doc ke.X-tray xkn nampak sakit kat buah pinggang, tapi melalui sample air kencing. Doc kt spital Pantai 2 pon suspect yang air kencing Kimi 2 ade kuman. And korang tau x doc kt GH 2 bley ckp mule2 mase Kimi admit sane dorg ade gak amik sample air kencing and guess what, die ckp xde ape. Then mase Kimi dh nak tukaq g spital Pantai, br doc 2 detect something kt air kencing dia!WHAT THE FRUIT betol lar! Takkan saket 2 x bley didetect awai2. Buat keje cam taek! Makan gaji buta ka weh! Kerajaan bagi kau duet blaja smpai tggi, smpai fly g oversea x bley wat keje ikhlas sket ke! Dan doc tersebut adalah melayu, haila aku mencarut dalam ati kat kau lar doc!

And sekarang, alhamdullillah, Kimi dah Nampak perubahan yang positif. Dah tidur lena, badan x menggeletar lagi. Doc c2 bagi die ubat sampai 4 jenis and jage die dgn terbaek lar!

Aku ni bukanlah pangkah sgt kerajaan, I mean jabatan2 kerajaan yang dkt penang ni lar. Tapi there’s got some issue yang aku rase org2 keje kerajaan ni kene bukak mate. X kesah lar kau keje kerajaan ke swasta ke, ttp same kn. Tanggungjwb tetap same kan. So ape yang membezakan care keje kau ngn org laen? Kau keje as a doc kat kerajaan same je spec keje die kt spital swasta. Xkan sbb kami ni bayaq hang sengget je, so keje hang bagi pon ala2 harga sengget. Weh doc, kau tau x keje kau 2 keje yg tersgtlah mulia. Toksahlah dok bagi bad impression tuk dr korang. Belaja sume tggi2, takkan bile dah dpt keje, x bley bt elok2?! Hello geng! Bukan nak kata apa lar. Aku ni pon keje as a clerk bodo je. Gaji pon tak lar besa mane cam kau doc2 sekalian, tapi ini amanah aku. Keje aku buat sebaek mungkin, kene marah ngn forwarding kaw2 mia, tapi rileks lagi. X lar g hampuk depa depan2! Muke mau kene manih lagi.

Apa yang aku nampak pekeja2 di jabatan2 kerajaan ni suka amik mudah. Nak mintak tolong sket pon berkira! HARAM betoi! Letak je kaunter pertanyaan, tapi bila bertanya x tau, x tau. Sup kaki aku tau?! Byk dh kwn2 tedekat aku, adik2 aku berdepan ngn manusia2 di jabatan kerajaan yang macam cilakak! X membantu lgsg! Xdak langsung ciri2 slogan 2. Apa dia 2, pencapaian didahulukan, rakyat diutamakan. Mana korang mia pegangan pada sentence ni. Nampak sgt x amik port kn. Sorry to said lar, yang korang tau. G keje, mmg punctual sbb nk jage punch card, kui 10 tea time, pastuh sembang menyembang, umpat mengumpat, lunch 12.00 or 1 aku x tau lar, pas2 g sopping, pas2 tea time lg,then 4.30 sharp2 berambus! Nak tanye org kerajaan buat OT, mmg lar harammm xde! Sbb ape, sbb kotak pemikiran dorg sume kate x yah keje lebey2 bkn byaq pon, kite wat bute, watpe. Alahai, camni mia manusie pon ade ke weh?




Aku bukanlah anti sgt pekeje kerajaan ni, sbb aku tau bkn sume, mase aku dok KL ni jabatan2 kerajaan die ade gak yg ok. But still ade gak yang macam cibai! HAHA! Mencarut jelah keje kau hidayah! Bile blk penang ni, aku tgk care keje dorg memang lar tersgt disaster. Esp spital die ar, bkn ape sbb aku p spital kerajaan kt SP ok je. Mak guard die pon kemain lagi baek je. Aku suke! HUHU!





keje DOKTOR adelah pekerjaan yg mulia ok! dun put shit on it!




nurse sume comel2! tapi perangai janganlah cam taek sgt!


Nasihat ikhlas aku lar, kau keje lar kat mane pon igt dalam ati, tetap dalam ati, ikhlas. Sbb ni amanah aku, aku dpt gaji melalui keje aku ni. Kawan baek aku penah cakap,biar keje lebey asal jgn kurang, sbb bile keje kurang, spt mendapat wang haram. Keje x memadai dengan ape yg dapat. Jangan jadi cenggitu weh. Kau keje buatlah sebaek mungkin, tolong lar jangan ambil mudah bile manusia laen espy g lemah mntk tolong kat kau. Buatlah sehabis daya, sebaek mungkin. Idup ni jangan bekira sgt bley x? Allah yg bg rezeki 2, jgn lupe!

Cube lar amik lifestyle yang diamalkan oleh masyarakat di luar negara esp negara2 barat. Pekerja kerajaan mereka sangat lar berhemah dan baek ati. Yang x mampu, x terdaye ditolong sebaek mgkn sedaye mereka. Sbb niat itulah membezakan kite. Tepuk dade tanye lar diri..

p/s:sejujurnya aku cume apply sekali keje kerajaan, and mgkn disbbkn ati aku x pnh beminat nak keje ngn dorg, aku x pnh apply lg. and aku suke keje ngn aku sekarang, n if pjg umoq nak keje balik dalam bidang tour. Sbb best sgt!but hope not in government side lar.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

HATYCIKNUURUL berkata...

mmg bnyk dh hosp,staff die buat kje smbil lewa je skang,.no wnder la rmai yg plih prvate,.hurrmm,xtau nk ckp,.btw,poor kimi,.insyallah die baik,.

yaya berkata...

mmg ramai skang yg choose private. tapi bkn lah sumenye cam2. tengs yah!

Lilyel berkata...

Salam.

Saya tengah buat survey pasal blogging untuk kertas projek saya. So, kalau berkenan sudilah isi questionnaire di bawah ini. Thank you so much 

https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&pli=1&formkey=dGlZbzRKVmtxWWhPOWt3c0hIdzF5T0E6MQ#gid=0

Salam,
Lily
Note: Sila abaikan jika anda bukan pelajar IPT. 

Catat Ulasan